Jeden plus jedna


Autor: Jojo Moyesová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 360
Rok vydání. 2016

Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu - a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.
Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Můj dojem: Dlouho jsem přemýšlela, jakou knihu bych si od Jojo Moyes měla koupit. Všechny anotace zněly dobře. Nakonec jsem se rozhodla pro tuto. Uchvátila mě její krásná obálka. Samozřejmě, všechny knížky od Jojo jsou nádherné, ale Jeden plus jedna na mě působí uklidňujícím dojmem. Béžová s jemnou fialovou a světle zelenou vytváří krásnou kombinaci a písmo tam hezky zapadá.

Knížka je vyprávěna z pohledu několika postav. Jojo si dokonale pohrála se slovy a přenesla pocity do vyprávění. Z každé kapitoly čiší charakter. Z každé věty je cítit, jak se kdo cítí. Už pouhým stylem vyjadřování to poznáte. Ať chcete nebo ne, všichni hrdinové Vám přirostou k srdci. Soucítíte s nimi, prožíváte s nimi radostné chvilky stejně jako ty smutné.

Jeden plus jedna zapadá do červené knihovny, ovšem není to jen nějaká další lovestory. Hlavní hrdinové to nemají jednoduché, jejich život není procházka růžovým sadem. Dějí se jim každodenní příhody, prožívají chvilky stejné jako Vy, řeší problémy dnešní doby. Jeden plus jedna není jenom romantický příběh, při kterém si oddychnete. Jak řekla hlavní hrdinka Jess: Tohle všechno je pouze bublina. Bublina, která Vás odděluje od okolního světa. Uvědomíte si to ale příliš pozdě. Až když ta bublina praskne a Vy se vrátíte do reality. I přesto, že se v knize řeší vážné problémy, knížka Vás optimisticky naladí i pobaví.

Knížku jsem si užila a určitě se k ní někdy vrátím. A pokud Vám nevadí občas nějaká ta nadávka, neváhejte si knihu přečíst. Jojo Moyes opět dokázala, jak skvěle umí psát, a nebudu zapírat - i nějaká ta slzička ukápla.

Hodnocení: 10/10


Původní datum vydání: 21.8.2016


0 komentářů