Dvůr mrazu a hvězd


Autor: Sarah J. Maasová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 224
Rok vydání: 2018

Feyre, Rhysand a jejich nejbližší přátelé pracují na obnově Nočního dvora i válkou zničené země. Ačkoli lidské královny i vílí vládci kují pikle, ve Velarisu alespoň na chvíli nastala sváteční atmosféra. Blíží se totiž oslavy zimního slunovratu. A právě v okamžicích klidu a míru se ukáže, že některé rány ještě nejsou úplně zahojené… Feyre čeká dlouhá cesta plná napětí, vášně, intrik a politikaření, než opravdu zavládne mír.


Můj dojem: Sarah J. Maas nás všechny už dlouho ohromuje svým stylem psaní, zápletkami a spojitostmi mezi jednotlivými díly. Teprve ale Dvůr mrazu a hvězd ukázal, jaká je její nejsilnější stránka - čtivost. Protože kdo jiný než Sarah J. Maas by dokázal napsat 200 stránkovou novelku, která je vesměs úplně o ničem.

Celý děj Dvoru mrazu a hvězd by se dal shrnout v několika větách a důvod je jasný - nic se v něm neděje. Nebo abych byla přesná, děj této knížečky nás nikam neposouvá. Stále jsme ve Velarisu, který se vzpamatovává z války s Hybernem stejně jako hlavní postavy s ranami na duši. Kdyby ale alespoň byl vidět nějaký rozdíl od Dvora křídel a zmaru, jak na hlavních hrdinech nebo na dojednávání tolik chatrného míru. Třeba jen maličký. I ten by stačil.

Místo toho ale stále více a více zabředáváme do omáčky pocitů viny a smutku ze ztrát. Především o tom Dvůr mrazu a hvězd je. O vzpamatovávání. A o lásce. Všechny románky ale už známe z předchozích dílů, tak čím nás má tato novela překvapit? Že by autorka vsadila na dokonalého Rhyse? Tentokrát ale šarm a svůdnost miláčka všech čtenářů, respektive asi čtenářek, nestačí. Čtete a čtete a najednou si říkáte: Nepřipomíná mi to něco z předchozích dílů? Není si to podobné?

Jednotlivé kapitoly jsou psané z různých pohledů. Samozřejmostí jsou kapitoly od Rhyse a Feyre, ale nechybí ani od Mor nebo Cassiana. Jedno mě ale mrzí hodně. Tamlin sice nepatří mezi čtenáři nejoblíbenější postavy série, přesto si myslím, že je škoda, že mu autorka nedala šanci ukázat příběh svýma očima. Zrovna u něho by mohl být velmi zajímavý. A stejný případ je i Nesta. Dvě komplikované postavy na pochopení, přesto jim je věnovaných jen několik stran, v případě Tamlina ani jediná.

Dvůr mrazu a hvězd je jako jednohubka. Na krátké zahnání hladu postačí, ale je to plnohodnotný oběd, který nás zasytí?

Hodnocení: 6/10


Zdroj

Původní datum vydání: 23.1.2019

0 komentářů