Archiv


Autor: Victoria Schwabová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 336
Rok vydání: 2014

Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.
Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.
Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo…


Můj dojem: Hledáte young adult fantasy, které by bylo jiné než tucty knížek s neporazitelnou hlavní hrdinkou? Líbí se Vám tajemno a máte při čtení rádi pocit mrazení? V tom případě je pro Vás Archiv šitý jako na míru. Jak dopadlo mé první setkání s Victorií Schwab?

Co je to vůbec ten Archiv? Knihovna? Bludiště? Kdo ví. Jedno o něm ale můžeme s jistotou říci. Knihovníci i samotný Archiv skrývá nejedno tajemství a pokoušet se je odhalit může znamenat i smrtelné nebezpečí. Hlavní hrdinka Mac se dostává přesně do takové situace. Když se začíná odkrývat léta stará historie a ožívá čím dál více Historií, jen málokdo by odolal pátrání po vysvětlení. Řekla bych, že pro mě bylo celé pátrání jako fantasy detektivka. Nudit se rozhodně nebudete. I z obyčejného průzkumu starého domu se může vyklubat souboj o holý život, při kterém poteče krev. Zároveň příběh doplňují vtipné situace a hezké citáty, které mě občas donutily se zamyslet.

Victoria Schwab píše neuvěřitelně čtivým způsobem. A to mě dost překvapilo, jelikož nad přímou řečí převažují především popisy, ať už líčení pocitů nebo okolních míst. To bývá často problém, protože díky tomu pak stránky vůbec neubíhají, ale v tomto případě tomu bylo přesně naopak. Kapitoly jsem četla jednu za druhou a tajila dech v místech, kdy mi běhal mráz po zádech. S knížkou jsem trávila především večery, takže onu temnou atmosféru dokreslovaly ještě stíny a ticho.

S Mackenzie, neboli Mac, neprožíváme pouze znepokující přítomnost. Vydáváme se i do minulosti prostřednictvím jejích vzpomínek. Jak se stala Správcem a kdo byl její dědeček? Ale to není vše. Staré věci zažily kdecos, radostné vzpomínky, ale byly svědky i záležitostí, které je lepší před lidmi skrýt. Proč se to ale děje? Proč se vymazávají tyto vzpomínky. A hlavně. Kdo to dělá? Je to vlastně takové cestování časem do minulosti pojaté jiným způsobem.

Ačkoliv Mac prožívá dobrodružství, o kterém se může většina teenargerů nechat leda snít, pořád je to mladá holka, která kromě soubojů a honění Historií zažívá i to, co běžný člověk. S jejím kamarádem Wesleym se vzájemně pošťuchují a škádlí, ale má i takové nepříjemnosti, jako je tragédie v rodině.

I Archiv má ovšem své mouchy. Nemohu je tady přesně jmenovat, protože bych spoilerovala a to nechci, ale některé části děje se mi zdály až moc nepravděpodobné. Samozřejmě, je to fantasy, ale i tak. A druhou věcí je ,,romantika" zasazená do příběhu. O romantické lince se tady hovořit rozhodně nedá, ale kdo knížku četl, určitě ví, o čem mluvím. Nějaký vliv to sice v příběhu mělo, ale moc mi to do knížky s tajemnou atmosférou nesedělo.

Když to tedy celé shrnu, Archiv je knížka s originálním námětem, který má autorka až na drobnosti dobře promyšlený. Její čtení jsem si užila a už se moc těším, jak to celé dopadne v druhém, závěrečném, díle.

Hodnocení: 8/10


Původní datum vydání: 12.11.2018


0 komentářů