Než přišla bouře



Autor: Tami Oldhamová Ashcraftová a Susea McGearhartová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 224
Rok vydání: 2018

Tami Oldhamová a její snoubenec Richard Sharp jsou mladí, zamilovaní a mají celý život před sebou. Pod zářivě modrou oblohou vyplouvají z Tahiti a míří do Tamiina rodného San Diega. Těžko mohou tušit, že se za necelé dva týdny ocitnou uprostřed jednoho z nejhorších hurikánů v dějinách. Bojují s přívaly deště, vlnami o velikosti mrakodrapů a větrem o síle 72 m/s. Richard se připoutá k lodi a pošle Tami do bezpečnějšího podpalubí. Náhle všechno podivně ztichne. Tami se probere o několik hodin později na zničené lodi. Richard nikde. Román Než přišla bouře vypráví o zázračné jedenačtyřicetidenní cestě Tami Oldhamové do bezpečí na zpustošené lodi, bez motoru, bez stěžňů a s mizivou nadějí na záchranu.


Můj dojem: Minulý rok šel do kin film Než přišla bouře a troufám si tvrdit, že díky velké propagaci a hvězdnému obsazení ho zaregistroval každý. O knížce už tolik slyšet nebylo. A je to škoda, protože má co nabídnout.

Nenechte se zmást filmovou obálkou. Příběh není úplně stejný jako film a dle mého v mnoha ohledech předčí filmové zpracování. Než přišla bouře není tlustá knížka, ale na těch dvou stovkách stran je všechno, co má být. Žádné barvité popisy, které by roztahovaly čtení. Ne, ale přesto z Tamininýho vyprávění cítíte její strach, úzkost a beznaděj. Začínáte si uvědomovat, jak bezvýznamní jsme oproti matce přírodě. Náhle se ocitnete na palubě lodi Hazana a sami zažíváte ničivý hurikán Raymond.

Není to ale jen tropická bouře, o čem Tami vypráví. Přítomnost se střídá s minulostí., díky čemuž je příběh tak čtivý. Procestujete několik ostrůvků v Pacifiku a odhalíte zvyky místních obyvatel. Jak zde žijí domorodci? Jak nádherná příroda tu je? Ale hlavně. Jak se vůbec mladá Tami dostala na moře a potkala Richarda? Jejich seznámení a jejich společná plavba. A pak se probudíte opět na zpustošené lodi a široko daleko jen nekonečné moře.

Knížka je doplněná i o slovníček námořnických pojmů, bez kterých by to zkrátka a dobře nebylo ono. Sama jsem ho ale ani jednou nepoužila a po pár stránkách jsem se s termíny vžila jako kdybych žila sama na moři. Dobrá, to asi přeháním, ale chápeme se.

A pokud si stále ještě kladete otázku, proč knihu a ne film, který mám shlédnutý rychleji, tak i u Než přišla bouře platí, že do filmu se nevejde všechno. Nikdy. Spousta maličkostí chybí a poslední kapitoly jsou opravdu dobře napsané, odpovídají na všechny otázky a skvěle zakončují celý příběh. Přečtěte a pochopíte.

Než přišla bouře je pro mě příběh o odvaze a vůli žít doplněný fotkami. Obdivuju Tami, protože si nedokážu představit, co bych dělala já, být v její kůži. Nemáte nic a nějak si poraďte. Knížka určitě stojí za to, i pokud jste viděli film.

Hodnocení: 7/10


Zdroj obrázku

Původní datum vydání: 7.5.2019

0 komentářů