Kletba vítězů


Autor: Marie Rutkoski
Ilustrátor: Není
Počet stran: 352
Rok vydání: 2018

Některá vítězství stojí víc, než jen velký balík peněz... Jako dcera mocného valoriánského generála si Kestrel užívá bezstarostného života. Její osmnácté narozeniny se ale blíží a ji čeká zásadní rozhodnutí: buď se přidá k armádě, nebo se vdá. Když jednoho dne míjí na trhu místo, kde právě probíhá prodej otroků, upoutá její pozornost mladík hrdě vzdorující ponížení, kterému je vystaven. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Vítězstvím však na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnoho. Zakázané přátelství, které mezi nimi záhy vznikne, se stane nebezpečným nejen pro ně, ale i pro celou zemi. Kestrel - představitelka silného národa dobyvatelů a válečníků, a Arin - otrok z pokořeného národa Herranů, se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady…


Můj dojem: Fantasy, co vlastně fantasy vůbec není? Asi tak bych pár slovy jednoduše popsala celý příběh. Hledáte-li tedy knížku bez magie, nadpřirozena a víl, Kletba vítězů je jasná volba, která nezklame.

Jak už jsem říkala, fantasy bez fantasy. Marie Rutkoski vsadila na jednoduchost a tato volba se jí stoprocentně vyplatila. V posledních letech vládnou fantasy zejména víly, nadpřirozené bytosti, kouzla, magie a kdo ví, co ještě. Najít dobrou knížku bez všech těchto prvků je téměř nadlidský úkol. Marie Rutkoski svůj vymyšlený svět nepřeplácala, inspirací jí byl antický Řím a v příběhu je jeho ovlivnění dosti znát. Otroci, legie, císař, podrobené národy a impérium. Řím tu zkrátka najdete na každém kroku a celý svět působí celkem realisticky. Inu, méně je někdy více.

Druhým, a pro mě zásadním, pozitivem je hlavní hrdinka. Kestrel není rozmazlená princeznička navlečená do nadýchaných šatiček s růžovými brýlemi. Dokáže se o sebe postarat, pálí jí to a ve správný čas si pokládá správné otázky. Znáte ten pocit, když hlavní hrdina nemůže na něco přijít, ovšem vám to docvaklo už několik stran předtím? Přesně tohle se vám u Kletby vítězů nestane. Zároveň ji ale nemůžeme považovat ani za dokonalou hrdinku. Kestrel zná své slabiny, ví, že není perfektní bojovnice, naneštěstí pro její okolí, často jsou podceňovány její silné stránky - lstivost a strategie. Aneb volejte sláva a tři dny se radujte, je tu hrdinka, jejíž silnou stránkou nejsou kouzla, ale bystrý rozum.

Ani ostatní hrdinové nejsou na škodu. Arin, druhá hlavní postava, je sympaťák na první pohled, u kterého si celou dobu říkáte, co má asi tak za lubem? Kestrelina kamarádka Jessa mi sice občas přišla naivní, ale nemohu říci, že by byla protivná. Celou říši s jejími problémy i zvyklostmi vidíme z několika pohledů, a to je fajn.

Za mě je knížka opravdu dobře vyvážená. Hledáte akci? Máte ji mít. Co třeba nějaký pěkný zlom, který zamává příběhem? Proč ne. Kapku romantiku? Ale opravdu jen malinko. A co smutné scény? Také, ale ne úplný doják. Nudit se rozhodně nebudete. Stránky ubíhají smrtelným tempem a než se nadějete, jste na konci knížky.

Z Kletby vítězů jsem naprosto nadšená a už teď vím, že se bude řadit mezi top knížky tohoto roku. Zaplať Pánbůh, že budou další díly. Jaký bude další tah? Kam Kestrel její intriky dovedou? Na to si budeme muset počkat.

Hodnocení: 10/10


Zdroj

Původní datum vydání: 8.4.2019

0 komentářů