Rudá jako rubín


Autor: Kerstin Gierová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 336
Rok vydání: 2012

Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.



Můj dojem: Rudá jako rubín je už sice starší knížka, ale i přesto stále zůstává klasikou mezi young adultovkami. Ještě před pár měsící bylo prakticky nemožné ji sehnat, protože byla beznadějně vyprodaná. Naštěstí ale nakladatelství Cooboo udělalo dotisk a tak, pokud jste ji ještě nečetli, si ji můžete pořídit i nyní.

Aby se Vám Rudá jako rubín líbila, musí Vám sednout Kerstinin styl psaní. Řekla bych, že právě na něm je vystavěna celá knížka i její úspěch. Příběh sám o sobě je v celku jednoduchý, v mnoha ohledech i podobný ostatním knihám tohoto žánru, ale právě styl psaní ho dělá zajímavým. Kerstin píše příjemně a čtivě, nikam nespěchá, což někdy může být i na škodu, protože velkou část knížky se nic moc neděje a pak to autorka dohání na několika posledních stranách. Naštěstí je ale nedostatek akce vykompenzován dobře vystavěnými rozhovory s kapkou humoru.

Jedno se ale Rudé jako rubín musí nechat. Její grafické zpracování je beze sporu na jedničku. Nejenže má krásný přebal, ale nejvíce mě zaujala knížka právě pod ním. Před každou kapitolou jsou navíc vždy nějaké verše nebo zápisy Strážců, které pochopíte až za několik stran. Nechybí ani rodokmeny, které oceňuju ze všeho nejvíce, citáty nebo zákony o používání chronografu. To všechno výborně dokresluje a dovysvětluje, jak vlastně celé cestování v čase funguje.

Jediný výrazný nedostatek celé knížky, který mi vadil opravdu hodně, byla samotná Gwendolyn. Jak já se s ní natrápila. Až na pár světlých okamžiků se chovala jako malá holka, které byste jen stěží tipli šestnáct let, kolik jí doopravdy mělo být. Celou dobu jsem si ji představovala jako dívku mezi dvanácti až třinácti lety, víc v žádném případě. V mnoha ohledech jednala dětinsky a neuváženě.

Vezmeme-li v potaz, že se celý děj odehrává v časovém intervalu několika málo dnů, příběh, zejména tedy romantická linka, se může zdát trochu přitažená za vlasy. I tak má ale Rudá jako rubín své osobité kouzlo. Rozhodně to není knížka pro náročné čtenáře, ale na léto jako ušitá. Pokud jste četli Selekci a líbila se Vám, myslím, že Rudá jako rubín by Vám mohla padnout do noty také.

Hodnocení: 8/10


Původní datum vydání: 8.1.2018


0 komentářů