Nadpozemská


Autor: Cynthia Handová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 360
Rok vydání: 2012

Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?


Můj dojem: Když jsem v knihovně procházela kolem regálů, Nadpozemská mě zaujala na první pohled. I když jde už o starší knížku, téma andělů je stále neokoukané a originální. Nebo ne?

Nevzpomínám si, že bych někdy četla knížku, jejíž hlavními hrdiny by byli andělé. Proč tedy nezkusit Nadpozemskou? Podle anotace to vypadalo na fajn neotřelou oddechovku. O to více jsem poté byla zklamaná. Andělské bytosti jsou asi to jediné, co je na této knížce jiné. Samotnou mě překvapilo, kolik klišé autorka do příběhu zamotala. Milostný trojúhelník, nadpřirozené schopnosti, nová škola, kde hlavní hrdinku Claru všichni nesnáší. No řekněte sami, není tohle klišé jako hrom?

S klidným srdcem mohu říci, že v Nadpozemské jde hlavně o romantickou linku. Andělé a jejich svět jsou spíše na pozadí příběhu. Uvidíme, zda se jim bude autorka v dalších dílech věnovat více. Milostný trojúhelník, který všichni milujou a zároveň nesnášejí a k tomu tajemný playboy školy. Další klišé, bez kterého by byl příběh ovšem naprosto nezajímavý. Autorka jednoduše ví, jak zapůsobit na cílovou skupinu a přiznejme si to, kdo nemiluje románky ze střední?

Na druhou stranu aspoň děj netlačí na pilu jako u jiných příběhů, kdy se všechno stane za jeden měsíc. Příběh se odehrává v průběhu půl roku a nic není uspěchané. Trapné momenty, plesy a vtipné rozhovory jsou dobře napsané a několikrát jsem se přistihla, jak se uculuju.

Nadpozemská je typická young adultovka pro holky, která je čtivě napsaná a přečtenou ji máte za chvíli. Pokud tedy hledáte něco zábavného a oddychového především pro mladší čtenáře, tato knížka není špatná volba. Pro někoho náročnějšího bude ovšem kniha jen další v řadě průměrných knížek.

Hodnocení: 6/10


Zdroj obrázku

Původní datum vydání: 23.4.2019

0 komentářů