Krvavé ostří


Autor: Sarah J. Maasová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 408
Rok vydání: 2017

Celaena Sardothien je nejobávanější zabiják v celém království. I když pracuje společně s ostatními zabijáky sídlícími v Tvrzi vrahů, důvěřuje jen sama sobě a svému příteli Samovi. Když ji její intrikující mistr, Arobynn Hamel, pošle na různé mise, které ji zavedou na vzdálené ostrovy i na nepřátelskou poušť, začne jednat nezávisle na jeho rozkazech - ale tím zároveň zpochybňuje i svoji vlastní věrnost. A během svých výprav zjišťuje, že k Samovi cítí mnohem víc než jen obyčejné přátelství. Ovšem tím, že jedná, jak jí napovídá srdce, a vzpírá se příkazům, se ocitá ona sama i Sam ve smrtelném nebezpečí. Arobynn je nelítostný a zradu nikdy neodpouští. A zná za ni jen jediný trest - smrt.


Můj dojem: Krvavé ostří. Kniha, na kterou se těšili snad všichni fanoušci Skleněného trůnu. V pěti novelách se vydáváme do minulosti, do okamžiku, kdy se to všechno pokazilo a nebylo cesty zpět. Jak už jsme u Sarah J. Maas zvyklí, na začátku nás nemůže čekat nic jiného než akce. Jednotlivé části knížky jdou chronologicky po sobě a tím, že jsou to ,,pouze" povídky, nenajdeme zde nudné části. Všechno plyne hezky rychle.

Na světlo vyplouvají i nová místa, která jsou pro naši Celaenu neznámým prostředím. Kdo už četl Skleněný trůn a další díly, určitě si na ně vzpomene. Pokud byste chtěli číst tyto povídky před původní sérií, teoreticky můžete. Krvavé ostří je bez spoleirů, maximálně je tam jedno nebo dvě naťuknutí, ale nedoporučuji Vám to. Přijdete tak o pomalé odhalování, které je na sérii tak čtivé. Krvavé ostří jsou podrobněji popsané mise, o kterých se Celaena zmiňuje v sérii.

V Krvavém ostří je krásně vidět, jak Celaena dospěla. Od Královny stínů to je opravdu velký skok. Naše vražedkyně se chová opět jako rozmazlený ,,spratek", jehož ego nezná mezí, stejně jako její arogance. Občas jsem jí chtěla dát pár facek, protože ,,normální" člověk by v danou chvíli řešil, podstatnější věci, ale na druhou stranu díky Celaenině povaze vznikají velmi vtipné situace. Knížka nejen popisuje její život, ale ukazuje nám tím také, proč se tak chová.

Samozřejmě přicházejí i nové postavy. V jednu chvíli jsem si říkala: Jo, to bude postava, která se konečně Celaeně vyrovná, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Nicméně u některých se nedá připravit na to, co udělají.

Z anotace by se mohlo zdát, že se knížka ponese v romantickém duchu. Věřte mi, té je tu jen malinko. Vztah se Samem se rozvíjí skoro až na konci. Možná právě proto mi Sam nedokázal přirůst k srdci. Ne že bych ho neměla ráda, ale skoro 150 stránek v příběhu nevystupuje.

Krvavé ostří se mi četlo velmi dobře. Povídky se mi líbily všechny až na jednu - Vražedkyně a léčitelka. Ta jediná mi přišla táhlejší a nic moc se v ní nedělo. Nicméně Krvavé ostří je povinnost pro všechny fanoušky Skleněného trůnu. Krásně doplní sérii a pokud ho ještě nemáte, neváhejte se do něj pustit.

Hodnocení: 9/10


Původní datum vydání: 20.3.2017


0 komentářů