Tíha vesmíru


Autor: Jennifer Nivenová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 408
Rok vydání: 2017

Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou - tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem "nejtlustší teenagerka Ameriky" otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila - a nejen co se váhy týče.Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií - není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama - minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!


Můj dojem: Jennifer Niven se nesmazatelně zapsala do young adult literatury jako autorka Všech malých zázraků. Poměrně dlouho jsem ze strachu ze zklamání Tíhu vesmíru odkládala. Není se čemu divit. Předešlá knížka nastavila vysokou laťku a vyrovná se jí jen máloco. Jak tedy dopadla Tíha vesmíru?

Jak už jsme u Jennifer Niven zvyklí, knížka se čte sama a my ani nepostřehneme, že je těch 400 stránek za námi. Stejně jako u zázraků, i zde jsou kapitoly krátké a psané ze dvou pohledů. Nahlédneme tak do mysli našich dvou hlavních hrdinů - Libby a Jacka. Jsou jako my, a přesto jsou jiní. Řeší stejné problémy jako každý nás, a i tak máte pocit, že vedle těch jejich jsou ty naše jaksi menší a bezvýznamnější.

Jennifer Niven je pro mě autorka, u které není hlavním cílem napsat zaláskovanou young adultoku, ale upozornit na jak každodenní problémy, tak na témata, kterých se společnost vyhýbá. U zázraků šlo především o deprese, v Tíze vesmíru se dotýká například předsudků, šikany, zapojené do kolektivu, ale i prosopagnosie. Nevím jak vy, ale já jsem dříve ani nevěděla, že něco takového existuje. Je pro mě až nepředstavitelné, co všechno musí lidé s touto nemocí prožívat. A i o tom je Tíha vesmíru. O omylech, trapných momentech i o tom, jaké je to, nebýt si jist, zda člověk stojící před vámi je člen vaší rodiny.

I přes závažná témata zůstává knížka stále young adultovkou. Láska a přátelství Tíze vesmíru nechybí, ale pozor, není to žádná přecukrovaná slaďárna. Hledáte-li něco chytrého, s romantikou tak akorát a sympatickými hrdiny, není lepší volby. Libby vám svou odhodlanou povahou přiroste k srdci a Jack zrovna tak.

Srovnávat Tíhu vesmíru a Všechny malé zázraky je dost obtížné. Obě mají něco do sebe. Zázraky jsou spíše o přátelství, v Tíze vesmíru je zase více romantiky. Osobně jsem se trochu více sžila s hrdiny z předchozí knížky, ale pokud jste třeba odložily zázraky, kvůli tomu, že na vás byly až moc chmurné, zkuste Tíhu vesmíru. Určitě vás nezklame.

Hodnocení: 9/10



Původní datum vydání: 2.7.2019

0 komentářů