Vlkolínec a Sidorovo



Vlkolínec je malá dřevěná osada na Slovensku ležící kousek od města Ružomberok. Jedná se o krásně zachovalou ukázku lidové architektury, kterou trvale obývá dvacet starousedlíků. Ostatní domky jsou využívané většinou k rekreaci. Vesnička je dokonce i zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Pro návštěvníky je připravena i malá expozice v jednom z domků, která má ukázat, jak se dříve žilo a jaké nástroje se používaly. Prohlédnout si můžete i starou dřevěnou studnu a zvonici, která je ozdobou města. A nechybí ani malý kousek umění. Kromě různých vyšívaných ubrusů a lidových krojů se můžete podívat i na výstavu obrazů Vlkolínce a okolní krajiny od různých malířů.


Okolní louky jsou upravené od ovcí, které je vypásají, a pokud budete mít štěstí, můžete nějaké stádo i zahlédnout. Přímo z Vlkolínce se pak můžete vydat na nedalekou vyhlídku na Sidorovo. Jen varuju. Značkování není úplně nejlepší a podle rozcestníků se nedá moc dobře orientovat, proto je lepší se raději zeptat na nedaleké farmě.


Ani cesta na samotný vrchol není zrovna nejlehčí. Ne že by byla nějak náročná, ale terén je uhlazený od vody a klouže to tam. Potkali jsme i jednu rodinu, která na cestě opravdu spadla. Výhled ale stojí za to.

Původní datum vydání: 26.8.2018

0 komentářů