Jánošikove diery



Jánošikove diery jsou soustava soutěsek, která se skládá z Dolných dier, Horných dier a Nových dier. Nabízí nepřeberné množství zákrutů, zajímavých útvarů vymletých vodou a samozřejmě i několik vodopádů. Trasa se dá jít z několika bodů, ať už z obce Terchová nebo z nedaleké osady Štefanová, ze které jsme se vydali i my.


Nutno říci, že Jánošikove diery nejsou úplně pro každého. Stezka vede po různých žebříčkách a úzkých pěšinách, které by měly být jednosměrné, ale hodně lidí toto pravidlo nedodržuje a jde i směrem opačným, takže se jim pak musíte všemožně vyhýbat. Skály jsou vymleté od vody, kolem které se i jde, takže některé kameny dost kloužou. Diery nejsou asi úplně pro nejmenší děti a rozhodně ne pro rodiny s kočárkem, ale starší děti si užijí spoustu legrace právě při různém lezení.


Méně náročné Dolné diery vedou téměř po rovině. Někdy máte tu možnost lézt po žebříku hned vedle malých vodopádů. Je to perfektní volba, pokud chcete uniknout letním tropům, protože v Jánošikových dierách je příjemný chládek. O trochu náročnější Horné diery mají delší trasu a vedou do kopce. Potkat Vás může i nepříjemnost typu bahno na cestě. Kromě žebříčků tu naleznete i ocelová lanka, kterých se máte držet, a cesta není tak moc upravená.

Jánošikove diery mohu vřele doporučit. Krásná příroda, trocha adrenalinu, co víc si přát.

Původní datum vydání: 28.9.2018

0 komentářů