Siréna


Autor: Kiera Cassová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 304
Rok vydání : 2017

Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít. Je smířená se samotou až do konce služby… ale pak se seznámí s Akinlim. Je to kluk, který má všechno, o čem kdy snila. Vypadá dobře, je srdečný, vtipný a bezprostřední, zajímá ho nejenom její krása. Všemožně se s ní snaží komunikovat, úžasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přeroste kamarádství. Ať chtějí nebo ne, jsou spojeni poutem lásky… A Kahlen chce. Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Bude muset Akinliho opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenomže poprvé po létech poslušnosti je Kahlen rozhodnutá následovat hlas srdce.


Můj dojem: Tak jako je George R. R. Martin znám svým fantasy světem, kde smrt čeká na každém rohu, tak je Kiera Cass známá svými romantickými příběhy. Ani v Siréně Vás nemine příjemná atmosféra pocukrovaná sladkou romantikou, se kterou musíte už na začátku počítat. Pokud tedy nemáte rádi knížky s předvídatelným koncem, raději se Siréně vyhněte. Vy ostatní, kteří stejně jako já ,,slaďárnami" nepohrdáte a nestraníte se jim, určitě Sirénu zkuste.

Kdybych nemusela chodit do školy a dělat všechny věci okolo, měla bych knížku přečtenou raz dva. Čtivost se jí rozhodně upřít nedá. Děj plyne poklidně bez větších akcí a jak už to v young adult bývá, naleznete zde i místa těžko uvěřitelná, co se týká náhod. To všechno mi ale nevadilo a nenapadá mě ke knížce lepší přirovnání, než že Vás vtáhne do děje stejnou silou, jakou sirény vábí své oběti.

Abych ale řekla (napsala) pravdu, na začátku jsem byla mírně zklamaná. Nebyla jsem si jistá, zda Kiera nešlápla vedle, když se rozhodla napsat fantasy. Ne, nešlápla. Nad tou fantasy stránkou převládá ,,normální život" - rozhovory a SMSky, které Vám vykouzlí úsměv na tváři, scény, při kterých máte pocit, že se samou sladkostí roztečete...
V knížce je i poznat autorčina záliba v dortech a musím uznat, že i dobře vymyslela problém sirén, které nemůžou v přítomnosti lidí mluvit, a skvěle vystihla i jejich osudy a jejich minulost, která se prolíná s přítomností.

Nemalou roli dostal i samotný Oceán. Do teď se nemůžu rozhodnou, zda ho mám brát kladně, či záporně. Na jednu stranu se chová starostlivě jako rodič, na druhou je hrozně sobecký a náladový.
Hlavní hrdinka Kahlen. Nemůžu o ní říci, že by mi zvlášť přirostla k srdci, ale nemůžu ani říci, že bych ji neměla ráda. Ano, je nerozhodná, občas dětinská, lituje se, ale také se ve správnou chvíli dokáže vzchopit a jednat rozvážně.

Nemohu si odpustit ani srovnání se Selekcí. Neočekávejte, že je Siréna lepší nebo na stejné úrovni. Přesto je to ale stále dobré, a proto ubírám pouze jednu hvězdičku. Na někoho může Siréna působit jako klišé, ale pro mě to byla romantická oddechovka, která mi zvedla náladu pokaždé, kdy jsem ji otevřela.

Hodnocení: 8/10


Původní datum vydání: 6.3.2017


0 komentářů