Temné a osamělé prokletí


Autor: Brigid Kemmererová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 480
Rok vydání: 2019

Princ Rhen, dědic mocného království, se vždy těšil, až převezme vládu a ujme se správy své země. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Předtím, než zničil svou rodinu, svůj hrad i svou zemi. Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. Žije sama s bratrem a matkou, nemají moc peněz. A když se jednoho večera pokusím pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena. Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne poznávat dobré stránky princovy povahy, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Že se do prince zamiluje lidská dívka. Ovšem to temné síly nemohou dopustit, a tak se spojí, aby Harper i Rhena zničily.


Můj dojem: S retellingy na známé pohádky se v poslední době roztrhl pytel. Obzvlášť na Krásku a Zvíře jsme toho četli spoustu a jeden by si řekl, že nás už nemá co překvapit. Jak si mezi ostatními převyprávěnými příběhy stojí Temné a osamělé prokletí?

Moc nemusím, když se v knížkách prolíná smyšlený svět s tím reálným. A stejný problém jsem měla i tady, zejména tedy na začátku. Auta a Washington, na druhé straně země jak ze středověku s hrady a rytíři. Přišlo mi to takové zvláštní. Naštěstí se většina děje odehrává ve fiktivní zemi Uhlíkově a jakmile jsem se začetla, prolínání mezi světy mi už tolik nevadilo. Mimochodem, taky vám přijde Uhlíkov jako vtipné jméno?

Knížka je sice psaná v přítomném čase z pohledu dvou hlavních postav - Harper a Rhena, což je docela neobvyklé, ale rozhodně jsem s tím neměla problém. Všechny postavy jsou sympatické a hned si je zamilujete. Zejména tedy Rhena. S čistým svědomím můžu říct, že jsem nepotkala postavu, která by byla tak galantní a rytířsky založená. Je to vlastně takový vysněný princ na bílém koni. Ani Harper ale není špatná hrdinka. Dohromady vytváří chemii, která klape a díky které je tahle knížka tak návyková. Přečtenou jsem ji měla během dvou dnů, a i když má téměř 500 stránek, klidně bych snesla dalších 100.

I když je knížka hodně sladká a miloučká, a myslím tím opravdu hodně, není to klišoidní láska na první pohled. Ba naopak. Vztah mezi Harper a Rhenem se vyvíjí pomalu. Autorka stránku po stránce buduje tak křehkou vzájemnou důvěru. I tak se při každém setkání hrdinů uculujete a čekáte, co udělají. V názvu je sice ,,Temné a osamělé prokletí", ale temná knížka rozhodně není. Pokud tedy hledáte romantickou oddechovku, vyváženou tak akorát, u které se zasmějete, tohle je ideální volba. A ani nemusíte být milovníky Krásky.

Temné a osamělé prokletí se drží základní osy pohádky o Krásce a Zvířeti, a tak vás asi nějaký velký zvrat nepřekvapí, ovšem autorka přidala do příběhu i tajemství z minulosti, které sice nedostalo tolik prostoru, ale podle závěrečného epilogu to vypadá, že v druhém díle bude mít velkou váhu. A to je druhá věc, která mě mrzí. Klidně bych si dokázala představit knížku jako povedený standalone. Závěrečné odhalení v epilogu je očekávané a bojím se, že v dalším díle se z hezkého a milého příběhu stane něco jiného. Třeba se ale pletu a autorka mě překvapí. Na to si ale budu muset ještě počkat, protože pokračování zatím nevyšlo ani v originále. Ani nevím, jak to vydržím.

Obstála knížka vedle ostatních retellingů? Za mě tedy rozhodně. Temné a osamělé prokletí má podle mě všechno, co od takového převyprávění očekáváte. Lásku, romantiku, akci a napětí, přátelství a vtipnost. Všeho tak akorát. A k tomu záporáka jak vyšitého v podobě krásné a záludné čarodějky Lilith, u které nikdy nevíte, jakým způsobem se bude mstít příště.

Hodnocení: 8/10



Původní datum vydání: 24.9.2019

0 komentářů