Benátky



Benátky jsou bezesporu jedním z nejhezčích měst na světě. V létě jsem měla to štěstí, že jsem je mohla navštívit, a v dnešním článku bych vám ráda řekla své dojmy, co rozhodně v Benátkách neminout a na co se připravit.


Ještě než se dostaneme k samotným Benátkám, asi bych měla zmínit, jak se do města vlastně dá dostat. My jsme auto zaparkovali na parkovišti Venice city park. Je to jedno z nejlevnějších parkovacích míst na okraji Mestre a pár metrů odtud je autobusová zastávka. Využít můžete ale i vlak. Zpátky se pak dostanete bez problémů. Na nádraží v Benátkách je infocentrum a autobusy odtud jezdí do Mestre každých pár minut.

Benátky byste rozhodně neměli podceňovat. Celé město je vlastně jeden velký labyrint a snadno se ztratíte. Ideální je mít mapu v telefonu. Stejně tak se hodí i papírová mapa, na kterou si můžete vyznačit, co všechno byste chtěli navštívit. I když se to nezdá, Benátky jsou poměrně velké město. Přes hlavní kanál, který je dlouhý 4 km, jsou postaveny pouhé tři mosty. Proto je lepší si trasu předem naplánovat. A i tak za ten jeden den nejspíš nestihnete všechno.

Po Benátkách pak funguje místní vodní doprava - vaporetto. My jsme s ní nejeli, takže zkušenost nemám, ale zastávky jsou dobře označené a rozhodně je neminete. Pokud se stejně jako my rozhodnete projít Benátky pěšky, vezměte si pohodlné boty. Za ten jeden den jsme tu nachodili asi 12 km.


Možná se ptáte, jak je to tady s cenami. Byla jsem mile překvapena. V Benátkách je spousta butiků a malých krámků se vším možným - oblečením, sklem, suvenýry, občerstvením atd.. Samozřejmě, okolo náměstí sv. Marka jsou ceny dost vysoko, ovšem zajdete-li pár uliček od hlavního tahu, najdete zboží za přijatelnou cenu.

Stejně tak je to s množstvím turistů. Zatímco na náměstí sv. Marca jsou houfy turistů a v přilehlých uličkách se nedá hnout, najdete tu i místa, kde není živé duše.


Tím, co byste rozhodně neměli minout, je Bazilika sv. Marca. Slovy lze těžko vyjádřit, co se vám honí hlavou při pohledu na tak impozantní stavbu. Je to jednoduše nádhera. Jediné mínus jsou však fronty na vstup, jak do baziliky, tak do kostelní věže. To je hlavní důvod, proč jsme se dovnitř nepodívali. Jak jsem psala, v Benátkách jsme byli jen jeden den a tolik času jsme neměli. Nutno ovšem říci, že než jsme došli na náměstí, bylo už skoro poledne. Pokud si tedy přivstanete, možná vás nebudou čekat takové davy.

A když už budete na náměstí sv. Marka, podívat se můžete i do Café Florian. Je to úplně nejstarší kavárna v celých Benátkách a v Evropě. Svého času to byla jediná kavárna, kam mohli chodit ženy bez doprovodu muže. Díky její unikátnosti ji navštívili i takové slavné osobnosti jako například Mark Twain, Ernest Hemingway, Casanova a další.

Pár metrů od náměstí je i Porte dei Sospiri, alias Most vzdechů. Právě pod ním plují všechny gondoly.

Dalším hlavním znakem Benátek je most Ponte di Rialto. Nemůžete ho minout. Tady už začínají davy turistů, a kvůli místu na mostě si budete muset chvíli počkat. Výhled za to ale stojí. V okolí najdete nejen krámky, ale i místní trh, kde prodávají čerstvé ryby a mořské plody.

Památek je tu opravdu spousta. Benátky byly a jsou bohaté město a na architektuře je to znát. Prakticky na každém kroku narazíte na krásné budovy. Nejlepší je si opravdu vytisknout nějakou mapu, ideálně s vyznačenými památkami.


Další dominanta Benátek, která mě překvapila, je Santa Maria della Salute. I když se jedná o jeden z nejvýznamnějších kostelů ve městě, překvapivě tu nenajdete davy turistů. Ba naopak. Je tu klid na odpočívání a vychutnávání si atmosféry Benátek. Tento pohled se vám naskytne na mostě Ponte dell' Accademia.

A ještě poslední tip na místo, které není tak známé. Jde o malé knihkupectví Libreria Acqua Alta. Možná ho znáte z fotek, protože je opravdu jedinečné. Uprostřed místnosti jsou dvě gondoly a vzadu na dvorku schody z knih. I když musím říci, že mi bylo těch knih trochu líto, mělo to své kouzlo.
  

Benátky jsou rozhodně nádherné a pokud třeba jedete kolem, neměli by vám uniknout. Stojí za to.


Pokud byste se chtěli dozvědět o Benátkách více a rádi fotíte, hodně se mi líbí pořad od Čt Jak se fotí... Všechny díly z různých měst najdete na iVysílání.

Původní datum vydání: 17.9.2019

0 komentářů