Hunger Games


Autor: Suzanne Collinsová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 678
Rok vydání: 2015

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger Games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger Games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Do hry však vstupuje šestnáctiletá Katniss, která se nehodlá podřídit... Překvapivé výsledky zápasu povzbudí obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Můj dojem: Konečně i já jsem si přečetla Hunger Games. Od knihy jsem čekala strhující děj a přesně to jsem dostala. Hned na začátek musím říct, že Hunger Games jsou svým způsobem jiné než ostatní knihy. Autorka se nebojí do děje zasáhnout a postavám situaci ještě ztížit.

Kniha je psaná přítomným časem v první osobě. Můžeme tak nahlédnout do nápadů a myšlenkových pochodů hlavní hrdinky.

O Katniss jsem dlouho nevěděla, co si myslet. Je sobecká, ale i obětavá. Má spoustu kladných vlastností, stejně jako těch záporných. Ne že bych ji nějak milovala, ale jedno jí musím nechat. Ve většině knížek, kde je milostný trojúhelník, je hlavní hrdinka nerozhodná a neustále se dohaduje, koho miluje víc. V Hunger Games je to také, ale v mnohem menším měřítku. Tudíž nenarazíte na každé stránce s otázkou tipu ,,S kým budu chodit?".

Některé postavy si zamilujete hned, další až s časem. Já jsem si postupně oblíbila Haymitche, který mě dostal svými vtipnými poznámkami. Mrzí mě, že jich nedali do filmu víc. Určitě stojí za to. Na rozdíl od filmu jsme měli možnost poznat Haymitchovu taktiku v jeho ročníku Hladových her.

Kniha má opravdu úžasnou obálku a i přesto, že hodnotím 9/10, patří Hunger Games, především první díl, mezi top knihy, které jsem letos četla.

Hodnocení: 9/10


Původní datum vydání: 4.8.2016




0 komentářů