Praktické tipy na návštěvu Florencie


Zatímco v minulosti byla Florencie domovem učenců a myslitelů, dnes láká především turisty. Katedrála Santa Maria del Fiore s proslulou kopulí od Brunelleschiho patří mezi nejvýznamnější stavby světa. Galleria dell'Accademia ukrývá Michelangelova Davida, pravděpodobně nejslavnější sochu, kterou kdo kdy vytesal. A Galleria degli Uffizi s díly od Rafaela, Botticelliho, Leonarda da Vinciho a dalších se právem řadí mezi ty vůbec nejdůležitější galerie umění. Co krok, to historická památka. Tisíce lidí proto každoročně tráví letní dovolenou právě v metropoli Toskánska. Na co si dát pozor a jak se na návštěvu co nejlépe připravit?


Rezervace vstupenek

Zájem o muzea, galerie a další pamětihodnosti je obrovský, ovšem počet návštěvníků je z důvodu bezpečnosti limitovaný. Zejména ty nejvyhledávanější florentské atrakce – Galleria dell'Accademia a Galleria degli Uffizi – jsou v létě několik dní dopředu vyprodané. Je proto důležité si vstupenky rezervovat přes oficiální webové stránky muzeí. Za rezervaci je sice příplatek 4 eura na osobu, ale vyhnete se tak několikahodinovým frontám na sluníčku. Po zaplacení vám na e-mail přijde potvrzení, které je dobré si vytisknout a vzít s sebou. Prokážete jím, že máte lístky zamluvené. 

Návštěvu si dobře naplánujte. Po objednání nelze již nic měnit či zrušit. Přijdete-li pozdě, vstupenka vám sice bude stále platit, ale rezervace propadne. V praxi to znamená, že můžete celý den stát frontu, ale nedostane se na vás řada. 

Cena vstupenek není zrovna nízká, zvlášť v případě rodin s dětmi. U výše zmíněných muzeí mohu z vlastní zkušenosti říct, že to za to opravdu stojí. Většina památek ve Florencii navíc poskytuje slevy, které najdete vždy na oficiálních webových stránkách. Děti do 18 let mají vstupné zadarmo, občané EU do 25 let platí pouze 2 eura (komplexy patřící ke katedrále mají tarify nastavené jinak). Budete-li kupovat zlevněné vstupenky, je nutné si s sebou vzít doklad totožnosti, aby mohli na pokladně ověřit nárok na slevu.


Zmatek nad zmatky

V hlavní sezóně se davům turistů nevyhnete. Největší koncentrace lidí je pochopitelně u katedrály a před budovou Palazzo Vecchio. Podobný zmatek panuje i u výše zmíněných muzeí.

V případě Galleria dell'Accademia jsou v uličce pomocí pásů vytvořeny koridory, barevně odlišené. Každá barva znamená něco jiného – vstup s rezervací, vstup bez rezervace a vstup pro skupiny. Pracovníci muzea pak na cedulky vypisují časy. Teprve když se na tabulce objeví „váš“ čas, můžete se zařadit. Předložíte potvrzení o koupi lístků a pracovník vás pustí dovnitř. Následně projdete bezpečnostní kontrolou a teprve poté si na pokladně vyzvednete lístky. 

V případě Uffizi je systém velice podobný.

Pokud si nebudete s čímkoliv jistí, nebojte se obrátit na pracovníky muzeí. Ochotně pomůžou.


Časový plán je základem úspěchu

Florencie toho ukrývá hodně a zvládnout obejít všechno za jediný den je prakticky nemožné. Jedete-li do metropole lidově řečeno „na otočku“, vyberte jen to podle vás nejdůležitější. Zmapujte si dobu přechodů mezi památkami a nechte si i nějakou rezervu. S frontami počítejte zejména u vstupu do katedrály. Už hodinu před otevírací dobou se tu tvoří dlouhé zástupy (vstup do samotné katedrály je zadarmo).

Pokud plánujete za jeden den navštívit obě zmíněná muzea, doporučuji začít prvně zmíněným – Galleria dell'Accademia. Prohlídka zabere 60–80 minut. Galleria degli Uffizi je totiž značně rozsáhlejší a bez nadsázky si dovedu představit, že zarytý nadšenec do umění v ní stráví klidně celý den. Obejít celý komplex trvá přibližně 2–3 hodiny.


Vhodné oblečení

Ať je chladná zima či parné léto, pro vstup do katedrály jsou nastavena pravidla pro oblékání. Dovnitř podle nich můžete pouze se zakrytými rameny a koleny, na hlavě nesmíte mít čepici či klobouk. Povoleny nejsou ani nasazené sluneční brýle, sandály a nadměrně velké batohy. V praxi se ovšem nařízení tak přísně nedodržují. Někoho ochranka pustila v kraťasech, někoho nikoliv. Záleží, jaké zrovna máte štěstí. Lepší je ale být dopředu připravený a mít v záloze šátek, kterým si případně omotáte ramena nebo pas.


Kde zaparkovat?

Závěrečný odstavec je především pro jednodenní návštěvníky. Ve Florencii funguje systém parkovacích zón, proto je nejlepší nechat auto na některém z vnějších parkovišť. Ideální je například Villa Costanza, odkud vede přímá tramvajová linka do centra.

0 komentářů