Nasterea

Nasterea

Když čtyři roky čekáte na třetí díl jedné z nejlepších českých fantasy, rozporuplné recenze nejsou zrovna to, co byste chtěli slyšet. Bála jsem se. A bála jsem se opravdu hodně. Naslouchač je má srdeční záležitost, směle se vyrovná zahraniční tvorbě a v mnoha ohledech ji i předčí. A teď by mělo přijít zklamání?

Nasterea začíná přesně tam, kde skončil druhý díl plánované pentalogie. Fajův závěr nedal spát snad nikomu. Co se nachází na druhé straně Duvalského pohoří? Jak zde může existovat život, když je vše zamořeno jedovatými výpary? Mezi čtenáři se objevila nejedna teorie, ale to, co odkryla Nasterea, nečekal nikdo. Svět Petry Stehlíkové je neuvěřitelně rozmanitý, plný záhad a tajemství a my dostali možnost vidět jeho další tvář.

Třetí díl se nese v podobném duchu jako Faja. Hádanky, básničky, vyryté vzkazy, dávná historie, magická čísla, je toho opravdu hodně. Autorka stvořila svět skládající se z mnoha vrstev. Nic se neděje jen tak, všechno se vším souvisí. Pro někoho může být Nasterea až příliš komplikovaná. Odkazuje se zde na postavy či situace z předchozích dílů a pokud jste knihy četli již před delší dobou, doporučila bych vám dát si re-reading. Sama jsem tak udělala, plynule navázala na třetí díl a s orientací v příběhu jsem neměla problém.

Doposud jsme měli možnost „spřátelit se“ jen s několika bojovníky. Ne že bych kapitána či Vargase neměla ráda, stále jsou to mé oblíbené postavy, nicméně mě mile překvapilo, že se autorka rozhodla dát prostor i dalším členům pětadvacítky. U Ilan je puberta vidět stále víc a víc a i díky tomu je Nasterea plná vtipných, a především sarkastických scén, při nichž jsem se až nahlas smála. Třetí díl ovšem hlavně dodal jednotlivým charakterům hloubku. Postupně se odkrývá jejich minulost. Postavy nejsou černobílé, mají kladné stránky stejně jako ty stinné. Vynikly zejména záporné charaktery, které se nezdají býti tak přímočaré. V knize je nespočet odkazů a náznaků, proč se chovají tak, jak se zrovna chovají, co ovlivnilo jejich rozhodování a myslím, že se máme v budoucnu na co těšit.

Už ze samotného prologu je jasné, že nás čeká pokračování plné zvratů. Úvod tomu možná moc nenasvědčuje, nicméně poté se příběh rozjede. Některé okamžiky jsou jasné již od začátku, spousta z nich je ovšem naprosto nečekaná. A jak už se stalo zvykem, Nasterea po sobě zanechává desítky otázek. Co bude s Ilan dál? Jakou roli sehraje pětadvacítka? Jaká tajemství skrývají sklenařské počty?

Za sebe mohu říci, že třetí díl splnil má očekávání. Nastereu jsem si užila do poslední stránky a doufám, že pokračování vyjde co nejdříve. Vzhledem ke konci knihy se trochu bojím, co autorka s hlavní hrdinkou udělá, ale to už bych musela spoilerovat. Ostatně, přečtěte si Nastereu sami a pochopíte.

Hodnocení: 10/10

Nasterea


Autor: Petra Stehlíková
Ilustrátor: Není
Počet stran: 501
Rok vydání: 2021

Anotace:
Druhý návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo…

Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá 
šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.

Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?

V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kdo se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?

0 komentářů