Kudy ke hvězdám

Kudy ke hvězdám

Nemá cenu lhát, Kudy ke hvězdám mě zaujala především překrásnou obálkou. Ani anotace ale nezněla špatně. Slibovala hate-to-love romanci uprostřed americké divočiny, což se mi zdálo jako skvělý nápad. Čas od času ráda „vypnu“ u nějaké fajn oddechovky, a tak jsem se pustila do knížky od Jenn Bennett. Je ovšem pod nádherným obalem stejně úžasný příběh?

Studená sprcha přišla hned v prvních kapitolách. Hlavní hrdinka Zorie je neslaná, nemastná a takový je vlastně celý příběh. Přestože je psán v přítomném čase, což není moc obvyklé, čte se poměrně dobře, ovšem chybí jakékoliv emoce. Sice vám stránky ubíhají, ale nevyvolávají ve vás ani zrnko pocitů. Rádoby romantické scény jen minete očima a čtete dál. A u contemporary je tohle veliký problém.

Abych ale Kudy ke hvězdám nekřivdila, část knížky odehrávající se v divočině byla docela fajn a líbila se mi nejvíce. Příběh přinesl pár nečekaných zážitků a hlavně, Zorie si přestala na všechno stěžovat. Je ale škoda, že to netrvalo déle. Po rozpačitém začátku konečně přijde to, co slibuje anotace, než se ale nadějete, je konec. Pár stran navíc by neuškodilo.

Ačkoliv je Kudy ke hvězdám oddechovka, od které nečekáte nějaké velké zvraty, konec v jistých ohledech není tak prvoplánový. Jedním z vedlejších témat jsou i rodinné problémy, se kterými se hlavní hrdinka potýká. Čekala jsem nějaké klišoidní vyvrcholení, nicméně nic takového se nekonalo. Alespoň tím mě dokázala autorka překvapit.

Kamenem úrazu jsou ovšem postavy, které jako by neměly duši. Výjimku tvoří jen Lennon, jehož sarkastické poznámky se marně snaží zachránit zbytek příběhu. O Zorie jsem již mluvila, ještě hůře na tom jsou ale vedlejší charaktery. Nemají v sobě nic originálního, působí spíše jako obkreslené šablony stereotypních středoškoláků, jejichž povahu odhadnete po jediném odstavci. Hlavní hrdinka ale jejich skryté úmysly odhalí až po několika kapitolách.

Stále nevím, co si o Kudy ke hvězdám myslet. Některé scény by se daly zařadit mezi new adult, hrdinové přitom chováním i věkem odpovídají young adult. Celá kniha je taková...nijaká. Má očekávání nebyla vysoká, přesto si troufám tvrdit, že jsou na světě lepší romantické oddechovky, než je právě knížka od Jenn Bennett.

Hodnocení: 6/10

Kudy ke hvězdám


Autor: Jenn Bennettová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 329
Rok vydání: 2020

Anotace:
Jen lesy, hvězdy... a kluk, který jí zlomil srdce. Od loňského školního plesu se bývalí nejlepší kamarádi / teď úhlavní nepřátelé Zorie a Lennon snaží jeden druhému vyhýbat ze všech sil. Ale když se kempování s partou kamarádů tak trochu nepovede, ocitnou se uprostřed divočiny. Sami. Spolu. Co by se mohlo pokazit? Zatímco se ti dva noří hlouběji a hlouběji do severokalifornské divočiny, vyplouvají na povrch křivdy, chyby, tajemství i skrývané pocity. Kouzlo třpytivé noční oblohy a vůně lesů je silné, ale může mít tohle putování vůbec dobrý konec?



0 komentářů