Slepá mapa

Slepá mapa

Občas si člověk po všech těch fantasy sériích musí dát na chvilku pauzu a pustit se do něčeho zcela odlišného. Přestože jsem zatím četla jen Hanu, věděla jsem, že Alena Mornštajnová bude tou správnou volbou. Ať už se tedy mezi vaše oblíbené žánry řadí fantasy, young adult či sci-fi, co takhle dát šanci Slepé mapě, skvělému rodinnému románu?

Ani nevím, kde začít. Románová prvotina Aleny Mornštajnové je výborná v tolika ohledech, všechny je ani nemohu vyjmenovat. Jak už jsem psala, s autorkou jsem se poprvé setkala loni, respektive s Hanou, která se mi sice líbila a bezpochyby je to jedna z nejlepších knih současné české literatury, nicméně jsem se místy nedokázala do příběhu zcela ponořit. To ovšem nebyl případ Slepé mapy. Celý román je psán velmi čtivě, prakticky každá kapitola končí více či méně překvapivým zvratem a vám nezbývá nic jiného, než pokračovat dál a dál. Do samotného konce jste napjatí, kam osud hlavní hrdiny a hrdinky zavede.

Postavy, ať už hlavní či vedlejší, jsou dalším důvodem, proč je Slepá mapa tak skvělá. Alena Mornštajnová vdechla život celé řadě charakterů, přičemž každá její postava je jedinečná. Střetávají se v nich kladné vlastnosti s těmi stinnými a právě to vytváří jejich, často rozporuplnou, osobnost. Některé si zamilujete více, některé možná méně. Rámcový příběh tří žen - Anny, Alžběty a Anežky - je „jen“ malým zrnkem, Slepá mapa v sobě spojuje nejrůznější vedlejší linky, kterých rozhodně není málo. Dohromady vytváří velmi komplexní dílo, propracované do nejmenších detailů.

Jak už je u knih Aleny Mornštajnové zvykem, Slepá mapa se odehrává v minulosti. Příběh tří generací nás provází od začátku 20. století až do jeho konce. Nechybí tedy zásadní události jako první světová válka, nástup Hitlera, převzetí moci komunisty atd. Od čtenáře je nicméně očekáváno, že alespoň malé povědomí o historických milnících má, jelikož kniha vypráví především o lidských charakterech a pohnutkách a o tom, jak moc dokáže prostředí a doba člověka ovlivnit.

Slepou mapu, i další autorčiny knihy, bych doporučila všem bez ohledu na věk. Styl psaní paní Mornštajnové je velmi příjemný, při čtení jejích knih mám pocit, jako kdyby mi celý příběh někdo vyprávěl nad šálkem dobrého čaje. Hledáte-li tedy knížku plnou emocí, životních příběhů i zvratů, neváhejte a pusťte se do Slepé mapy.

Hodnocení: 10/10
Slepá mapa


Autor: Alena Mornštajnová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 396
Rok vydání: 2013

Anotace:
Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství.

Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv.

Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky.



0 komentářů