Předsudky o knihomolech

Předsudky o knihomolech

Před necelým rokem jsem na svém Instagramu publikovala příspěvek, který se týkal knihomolství a zaryté představy „ideálního“ knihomola. V posledních dnech se k němu často vracím. Vzpomněla jsem si na další a další předsudky, které mezi lidmi panují, a proto jsem se rozhodla věnovat tomuto tématu i samostatný článek.

Když se řekne „knihomol/ka“, většině lidem hlavou proletí obrázek nenápadného, plachého člověka, jenž veškerý svůj volný čas tráví ve společnosti knížek. Může to tak být, ale také nemusí. Neházejme všechny do jednoho pytle. Každý z nás je jiný a žádná přesná definice „správného“ knihomola neexistuje. Nikdo vám tedy nemůže zakázat být knihomolem, pokud se knihomolem cítíte být.

Dnešní doba sociálních sítí jen umocňuje některé z klamných představ. Desítky přečtených knížek za měsíc, stovky titulů v knihovně. O tom ale knihomolství není. Čísla nehrají roli, důležitá je láska ke čtení.

Teď už se ale pojďme podívat na nejčastější předsudky o knihomolech.

1) Knihomol má doma hodně knih

Velká knihovnička přes celou stěnu, sen poměrně velké části knihomolů. Jen málokdo ovšem takovou knihovnu skutečně má. Přeci jen, knížky zabírají dost místa, jsou těžko přenosné a ne každý si může dovolit utrácet měsíčně stovky/tisíce korun za nové knihy. Spousta lidí navštěvuje také veřejné knihovny nebo používá čtečku.

2) Knihomol pořád jen čte

Další typická představa - knihomol s nosem mezi řádky od rána do večera. Věřte mi, kdybychom měli pořád jen číst, časem by se z toho stala rutina. Občas není ani chuť ponořit se do nějakého příběhu a přednost dostane nějaká jiná aktivita. Není nic špatného na tom mít více koníčků.

3) Knihomol čte rychle, a tak přečte hodně knih

Tady samozřejmě záleží, kolik přečtených knih bereme jako „hodně“. Pro někoho může být 5 knih za měsíc nepředstavitelné číslo, pro někoho podprůměr. Ať tak či onak, je to jedno. Na rychlosti ani na počtu nezáleží, důležité je, co si z knihy odneseme. Můžeme přečíst deset knížek, na které za dva roky zapomeneme, nebo jednu jedinou, jež změní náš život.

4) Knihomol je introvert

Je pravda, že spousta knihomolů má ráda „svůj klid“. Zalézt si do svého čtecího koutku, ukrýt se před světem a ponořit se do příběhu. Takové šedé myšky, nenápadné, co stojí někde v rohu a nikdo si jich nevšímá. Neplatí to ovšem vždy. Sama mám pár kamarádů, kteří představují pravý opak a jen těžko byste do nich tipli, že je bude bavit právě čtení.


5) Hodně čte = hodně ví

Další všeobecně rozšířená představa. To, že někdo tráví svůj volný čas čtením, ještě neznamená, že bude znát odpověď na každou vaši otázku. Pokud budu mluvit za sebe, pohybuji se v knižní sféře, kde se naprostá většina knihomolů zajímá o fantasy, contemporary a young adult. A jen těžko vám někdo zodpoví dotaz z kvantové fyziky díky čtení románů o smyšlených hrdinech. Zásadní je, o jaké knihy se dotyčný člověk zajímá.

6) Knihomol nemá problém komukoli doporučit knihu

Očekává se, že pokud se někdo věnuje čtení či se pohybuje v knižní sféře, bude mít určitý přehled o knihách. Může doporučovat tituly svým přátelům, rodině, zkrátka lidem, které zná a ví, co je zajímá. Ovšem nemůžete po knihomolovi chtít, aby vám poradil, pokud mu neřeknete, jaké knihy se vám líbily, jaká témata vyhledáváte atd. A ani tak nemusí být doporučený titul váš šálek čaje.

7) Knihomol - ka

I když řeknete knihomol, tedy podstatné jméno rodu mužského, nejspíše se vám vybaví jako první dívka, tedy knihomolka. Ke čtení v dnešní době tíhnou spíše ženy, ale opět - není to pravidlo. Na sociálních sítích najdete mnoho knihomolů kluků.


Kromě úvodní fotky pocházejí obrázky použité v článku z webu Pexels.com.

2 komentářů

  1. Pekne napísané a áno, sú to také časté stereotypy a na niekoho možno sedia viac a na niekoho vôbec :D :D

    OdpovědětVymazat