Proč zrovna Kráska?

Kráska a Zvíře

Asi před dvěma měsíci mě napadla taková otázka. Proč zrovna Kráska? Proč zrovna retellingy na Krásku a Zvíře jsou tak populární? Sama tuhle pohádku miluju a vím, že ji má rádo hodně lidí, ale existuje přeci tolik pohádek, které by se daly určitě také nějakým způsobem zpracovat. Tak proč zrovna Kráska se těší takové pozornosti? 
Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na pár bodů, které dělají Krásku a Zvíře tím, čím je.



Romantická linka
Romantika je bezesporu jedním z hlavních důvodů oblíbenosti celé pohádky. Když se nad tím zamyslíte trochu více, ukrývá v sobě vlastně hned dva charakteristické rysy, které jsou v dnešní době všeobecně populární, a to nejen u retellingů. Jedním z nich je hate-to-love aneb z nepřátel k milencům. A tím druhým je pak slow burn neboli pomalá romantická linka. A to je něco, pro co má spousta čtenářů, nebo spíš čtenářek, slabost.

Zvíře
Dalším bodem je samotný hlavní hrdina, což souvisí i s romantickou linkou. Na začátku protivný, nedostupný a hrubý, ale díky Belle se stane milým a pozorným. To láska ho změní. Zní to jako jedno velké klišé, a je to klišé, ale pořád je to klišé, které už desítky let funguje.


Prostředí

Ať už je to zakletý hrad nebo jakékoliv jiné místo, které si autor v retellingu vymyslí, jedna věc zůstává stejná - podstatná část příběhu se odehrává právě na tom jednom jediném místě. Vedlejších postav je pár a díky tomu se může pořádně rozvinout příběh hlavních hrdinů. A koho by nebavilo sledovat vtipné a romantické scénky, u kterých se culíte od ucha k uchu?

Obrovské množství možností
Posledním bodem, který bych chtěla zmínit, jsou pak možnosti zpracování. Samotná kostra pohádky je v celku jednoduchý romantický příběh. Autorovi retellingu tak nabízí ohromné množství věcí, které si může vytvořit sám. 
To všechno dohromady tvoří nesmrtelný příběh, starý jako čas sám.

Napadají vás další důvody, proč zrovna Kráska?

Obrázky použité v tomto článku, kromě úvodní fotky, nejsou mé a já si na ně nedělám žádné nároky. Pocházejí z webu Pixabay.com a Pexels.com.

1 komentářů

  1. Kráska a zviera a Popoluška sú veľmi známe rozprávky a rovnako tak majú veľa retellinfov. Myslím, že obrovskou výhodou ej aj fakt, že sú známe asi po celom svete a vedia tak osloviť široké publikum :-)

    OdpovědětVymazat