Mlčící fontány

Mlčící fontány

Americká spisovatelka Ruta Sepetys se již několik let řadí k předním autorům a autorkám. Své příběhy zasazuje do temných, a bohužel i často opomíjených období světových dějin. Ve své nejnovější knize s názvem Mlčící fontány poodhaluje diktátorský režim generála Franca, jenž se chopil moci po španělské občanské válce. V čele státu stál až do své smrti v roce 1975.

Španělská pokojská a americký fotograf - lovestory jak vyšitá. Přesně to bych čekala u kohokoliv jiného, jen ne u Ruty Sepetys, to zkrátka není její styl. Autorka píše decentně a místy se může zdát, že až stručně. Scény, které by v kdejaké červené knihovně vystačily na několik stran, ona shrne do jednoho odstavce. Ovšem z těch několika málo slov vyzařuje obrovské množství něhy i citu, u méně šťastných okamžiků pak beznaděj a smutek. Právě díky tomu, že příběh není zcela stavěn na romantické lince, jsou autorčiny knihy oblíbené jak mezi teenagery, tak mezi dospělými a ani její novinka není výjimkou. Každý si v ní najde své. 

Divy Madridu ale nevidíme jen očima Any a Daniela. Autorka vytváří mnohem hustší síť lidských osudů, která nás zavede na různorodá místa od luxusních pokojů po stísněné místnůstky bez oken i dětské sirotčince. Na první pohled překrásný Madrid se brzy zbarví do šedivých odstínů. Protože nic není jen černobílé. Stejně jako Daniel i čtenáři poznají skutečnou tvář města. A není to zrovna hezký pohled. 

Díky Mlčícím fontánám jsem se dozvěděla spoustu nových skutečností, o kterých jsem neměla nejmenší ponětí. Každodenní život obyvatel, dopady války, pozadí slavných toreadorů i býčích zápasů, nesmírně silný vliv katolické církve. Jeden by až nevěřil, co všechno se za Francova režimu ve Španělsku dělo. Ovšem nechci nic prozrazovat, abyste nepřišli o ten ,,moment překvapení“. Kniha obsahuje i několik dobových materiálů - útržky novinových článků, dopisy nebo například části rozhovorů - které přibližují postoj USA ke španělské diktatuře.

Ruta Sepetys nahlíží na období Francova režimu z několika pohledů a ústy svých postav klade otázky, na které není vůbec jednoduché odpovědět. Poslední kapitoly knihy pak jen dokazují, jak rozporuplná éra to pro Španěly byla a stále je. Z počátku jsem si myslela, že Mlčící fontány budou slabší než autorčina předchozí kniha Sůl moře, která se mi zdála ,,syrovější“, ale nakonec z knihy vůbec nejsem zklamaná. Její ,,syrovost“ je ukryta v odlišných věcech, ale je tam. Jak Ruta Sepetys zmiňuje: ,,Každý národ má své jizvy, každý národ něco ze své historie skrývá.“

Hodnocení: 10/10


Autor: Ruta Sepetysová
Ilustrátor: Není
Počet stran: 536
Rok vydání: 2020

Anotace:
Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, který přijede do Madridu se svými rodiči a doufá, že bude moci prostřednictvím čočky fotoaparátu poznat zemi, kde se narodila jeho matka. Fotografování - a osud - mu přivedou do cesty Anu. Překážky, jimž musí její rodina čelit, odhalují přetrvávající hrozby španělské občanské války i mrazivé rozhraní mezi štěstím a strachem. Danielovy fotky vyvolávají nepříjemné otázky. Je zahnaný do kouta složitými rozhodnutími, protože chce chránit ty, které miluje. V příběhu, kde se potkávají životy a láska s osudy, se ukáže neuvěřitelně temná stránka tohoto jinak slunného španělského města.


1 komentářů

  1. O príbehu som už dosť počula a som veľmi rada, že sa ti kniha páčila a získala si také dobré hodnotenie.

    OdpovědětVymazat