Vrány

Vrány

Někdo napíše román o 500 stranách, který ovšem postrádá duši, někomu naopak stačí na perfektní vykreslení postav pár stránek. Petra Dvořáková, autorka románů Dědina a Chirurg, se řadí do druhé skupiny. Novela Vrány přináší působivý, místy až mrazivý příběh, jehož konec ulpívá na čtenáři jako hořká pachuť v ústech.

Jednoduchá dějová linka vyprávěná ze dvou – naprosto rozdílných – pohledů. V tom tkví kouzlo celé knihy. Příběh neporozumění dvanáctileté Báry s matkou se zpočátku jeví jako všední, po chvíli se ovšem rozvine v mnohem víc. Stranu po straně graduje. A s ním i pocity, které ve čtenáři vyvolává. Úzkost a bezmoc malé hrdinky z napsaných slov přímo sálají. Nejde s ní nesoucítit a jen těžko lze ke konci zadržovat slzy. Tíseň umocňují i části psané z pohledu Bářiny matky. Ačkoliv se snažíte pochopit její pohled na svět a alespoň částečně si vysvětlit její chování, jde to opravdu těžce.

Vrány nepřináší „jen“ skvěle napsaný příběh. Přináší také varování. Někde – možná i v blízkém okolí – může být jedna taková „Bára“, která si něčím podobným právě prochází. Přehnané nároky. Nepochopení. Silná psychická zátěž. V dnešní zrychlené době plné stresu není těžké si tuto situaci představit. O to víc je důležité o těchto věcech mluvit a nepředstírat, že se nás netýkají.

Petra Dvořáková se silného tématu zhostila s obdivuhodnou lehkostí. Krátké kapitoly plynou jako voda, knížku přečtete za jeden večer. Autorka si „hraje“ i s jazykem. Ne ve smyslu složitých květnatých souvětí, ale naopak jednoduchostí, použitím nespisovných výrazů, slangu i vulgarit, což podtrhuje charaktery jednotlivých postav. Jazyk jim dodává realističtější obrysy. Místy tak Vrány získávají nádech deníkového záznamu.

Vrány jsou bezpochyby jedním z nejlepších děl současné české literatury. I když to není zrovna žánr, který vyhledáváte, nebojte se novelu otevřít a ponořit se do příběhu. Po jeho dočtení vás černí ptáci jen tak neopustí.

Hodnocení: 10/10



Autor: Petra Dvořáková
Ilustrátor: Tereza Basařová
Počet stran: 184
Rok vydání: 2020

Anotace:
Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

0 komentářů